Leaderboard

fredag 17 maj 2013

Sparrissoppa med improviserade baguetter

I veckan hittade jag ett recept på Sparrissoppa av Per Morberg, en god soppa som jag tycker kan ätas som huvudrätt eller förrätt. Till soppan rörde jag även ihop lite bröd i form av baguetter. Delar med mig av recepten, måste säga att brödet blev ganska bra för att vara improviserat. 

Per Morbergs sparrissoppa:

500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt
peppar

1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.

2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.

3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.

4. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.  

Jag tycker att soppan blev en aning vattnig, kanske skulle koka med en potatis nästa gång.

God sparrissoppa av Per Morberg.


Improviserade Baguetter.
ca 770 g vinjett vetemjöl
6 dl vatten
10 g jäst
100g surdegsgrund av vete(Jag tog direkt från burken)
15g salt

Blanda alla ingridienser utom salt i degblandare och blanda länge, jag körde ca 15 min.
Stanna och tillsätt saltet. Kör ca 10 min till, degen skall vara blank och lite kladdig.
Jag lät degen jäsa i bunken ca två timmar. 
Stjälp upp degen på bakbord med mjöl och dela i 6 delar, forma baguetter och låt jäsa på baguettplåtar eller handduk(ej provat själv).
Bröden fick jäsa ca 30 min och gräddes på hög värme tills innertemp nått 96 grader, 250 grader i mitten av ugnen.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar