Leaderboard

söndag 19 maj 2013

Köttfärsbiffar på en Fredag

Mina köttfärsbiffar

Dessa köttfärsbiffar får en mycket bra och saftig konsistens, jag bryner de i stekpanna först och lagar sedan färdigt dem i ugnen. Denna gång förberedde jag köttfärsen redan innan lunch. Det var mycket praktiskt då det ofta kan vara lite gnälliga och hungriga barn omkring middagstid.

ca 400g nötfärs
1/2 Gul lök + Socker
1-2 vitlöksklyftor
Sambal oelek
2 tsk söt senap
2 tsk oxfond med rödvin(ica)
2 msk ströbröd
1 dl Grädde
1 ägg
Salt och Peppar

Så här gör jag:

Hacka lök fint och bryn i smör, tillsätt en nypa socker när löken är mjuk och låt steka en kort stund.

Blanda ströbröd och grädde och låt svälla medan köttfärs och kryddor blandas.

Blanda Köttfärs, prässad vitlök, Sambal oelek, senap, fond och ägg, tillsätt även den avsvalnade löken.
Salta och peppra.

blanda i ströbrödsgrädden.

Forma biffar(Kolla min metod) och bryn i stekpanna.

Jag testade att forma köttfärsen på detta sätt med hjälp av bakplåtspapper, för att minska kladdet.
efter det delade jag köttfärsen som man delar en bulldeg, hälften sedan hälften av hälften osv.
En metod som fungerade bra, kanske inte så viktigt egentligen. (-:

Biffarna direkt tagna ur ugnen.

Själv tyckte jag att de var lite för mesiga i smaken men då även mina barn skulle äta dem passade det ganska bra. Man kan gott krydda dem lite till om man vill, mer sambal och vitlök kanske eller någon färsk krydda t.ex oregano eller basilika. Kanske byta den söta senapen mot söt Thai sås om man vill ha mera hetta. Huvudsaken tycker jag är att få någon slags sötma i biffarna, därav det lilla sockret i löken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar