Leaderboard

Surdegsbröd

Här finns recept på mina egna surdegsbröd.

Mitt Valnötsbröd


Jag har aldrig tidigare provat att göra ett surdegsbröd med nötter i så varför inte prova med valnötter. Jag blev insprierad av ett recept ur senaste BAKA tidningen där man även hade valnötsolja i brödet.

Här är ingridienserna jag valde:

400g Vinjett Grahamsmjöl
200g Vinjett Rågmjöl
400g Vinjett vetemjöl

Jag utgår för det mesta från 1000g mjöl när jag gör ett recept, använder bakers percentages. Jag räknar mjälet som 100% och övriga ingridienser i förhålande till det t.ex 60% vatten, 2% salt mm. 

300g Surdeg av råg(Direkt från burken, ingen fördeg)
20g valnötsolja
20g Brödsirap
20g salt
600g vatten
15g jäst
100g valnötter

För mer i info se inlägg med bilder, under etikett surdegsbröd.



Improviserade Baguetter:

ca 770 g vinjett vetemjöl
6 dl vatten
10 g jäst
100g surdegsgrund av vete(Jag tog direkt från burken)
15g salt

Blanda alla ingridienser utom salt i degblandare och blanda länge, jag körde ca 15 min.
Stanna och tillsätt saltet. Kör ca 10 min till, degen skall vara blank och lite kladdig.
Jag lät degen jäsa i bunken ca två timmar. 
Stjälp upp degen på bakbord med mjöl och dela i 6 delar, forma baguetter och låt jäsa på baguettplåtar eller handduk(ej provat själv).
Bröden fick jäsa ca 30 min och gräddes på hög värme tills innertemp nått 96 grader, 250 grader i mitten av ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar