Leaderboard

lördag 19 april 2014

Baguetter till påsk

Till påskdagens middag blev det improviserade baguetter.

Jag gjorde en fördes som fick jäsa i några timmar innan baket. 
Ca10 g jäst
200g vatten
200g vetemjöl special
Ca10g salt



Hälften av fördegen
Ca10g jäst
500g vatten 
Ca 700 g vetemjöl special
Ca10 g salt

Jag blandade alla ingredienser i min assistent och körde ca 10 min på låg hastighet. La sedan upp degen på mjölat bakbord och delade i tre delar. Vek till baguetter, snurrade dem och la på bagguettplåt för enkelhetens skull, fick jäsa i ca 30-40 min. Jag snittade och gräddade sedan baguetterna till ca 96 grader i innertemp, med termometer

Bröden fick bra smak men ett ganska kompakt och mjukt inkråm. Hade önskat lite större bubblor i det. Hade kanske kunnat jäsa längre på plåten eller i bunken innan jag bakade ut det. Brödet hade mycket jäskraft i sig utmana att få smak av jäst, tror att det kan ha att göra med fördegen, poolish.
Ganska lyckat bak. Alltid bra med fördegen, kräver dock att man kommer ihåg att sätta den tidigt på dagen eller kvällen innan i kylen(-:

Receptet på fördegen kommer från boken "Bröd från Brunkebergs bageri" jag tog som sagt helften av fördegen som blev och halverade sedan resten av ingredienserna, blev då tre baguetter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar