Valborg och dåligt väder. Lagade en mycket god fiskgryta med lax, torsk och blåmusslor. Detta blev en mycket gott, framförallt med blåmusslorna som tillförde en bra smak av hav. Receptet är för fyra personer så jag gjorde en dubbel sats, fick leta fram den stora grytan.
Fiskgryta
200 g fisk efter smak och tillgång, skuren i mindre bitar
200 g räkor med skal, skalade
500 g blåmusslor, kokta
1 st gul lök, skalad
4 st vitlöksklyftor, skalade
2 st morötter, skalade
4-6 st potatisar, skalade
1 st röd paprika
1 st fänkål
4 msk olivolja
1 pkt saffran à 0,5 g
några kvistar timjan
400 g krossade tomater
2 dl vitt vin
2 st lagerblad
1 tsk torkade chiliflakes
1 l fisk- eller musselbuljong
Pressad citron- och apelsinsaft
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
hackad persilja
Aioli
1 st äggula
1 st liten vitlöksklyfta, finriven eller pressad
1 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
Salt, efter smak
några droppar pressad citronsaft
1. Fiskgryta Skär alla grönsaker i mindre bitar.
2. Fäs i olja några minuter utan att de tar färg.
3. Häll i saffran, timjan, krossade tomater, vin, lagerblad, torkad chili och koka upp.
4. Tillsätt buljong och koka ca 20 minuter.
5. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
6. Ta av kastrullen från värmen.
7. Lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter.
8. Vänd ner skaldjur och persilja.
9. Aioli Vispa äggula, vitlök och vinäger till aiolin.
10. Häll i olja under vispning i en tunn jämn stråle.
11. Smaka av med salt och citron.
12. Servera fisksoppan med aioli och ett gott bröd.
Så här vackert blev det vid servering, en fröjd för ögat. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar