Mitt Valnötsbröd
Jag har aldrig tidigare provat att göra ett surdegsbröd med nötter i så varför inte prova med valnötter. Jag blev insprierad av ett recept ur senaste BAKA tidningen där man även hade valnötsolja i brödet.
Här är ingridienserna jag valde:
400g Vinjett Grahamsmjöl
200g Vinjett Rågmjöl
400g Vinjett Vetemjöl
Jag utgår för det mesta från 1000g mjöl när jag gör ett recept, använder bakers percentages. Jag räknar mjölet som 100% och övriga ingridienser i förhålande till det t.ex 60% vatten, 2% salt mm.
300g Surdeg av råg(Direkt från burken, ingen fördeg)
20g valnötsolja
20g Brödsirap
20g Havssalt
600g vatten
15g jäst
100g valnötter
![]() |
Jag blandade vatten, jäst, sirap, valnötolja och mjöl. EJ SALT! knåda i 10 min vilja i 10 min i bunken I MED SALT Knåda ca 7 min |
![]() |
Oljan och Valnötterna |
![]() |
För att brödet inte skulle slitassönder av valnötterna valde jag att knåda un dem för han. Det är ibland bra att arbeta degen med händerna också. |
![]() |
Dags för första jäsningen i plastlåda. Jäste i två timmar. |
![]() |
Så här hade det jäst efter två timmar, jäste bra! Efter två timmar vek jag degen och lät det jäsa ytterligare två timmar. |
![]() |
Jag valde att forma ett runt bröd och några små frallor. Bröden fick sedan jäsa i ca 50 minuter innan jag gräddade det stora först. |
![]() |
Resultatet, ett gott bröd med valnötter! |
Jag upplevde heller inte att valnötsoljan gav så mycket smak som jag hade trott. Kommer nog att öka mängden olja samt även mängden sirap om jag bakar brödet igen. Mängden surdeg som jag valde att ha blev lagom, kan även tänka mig att göra en fördeg innan med olika sorters mjöl. Mängden valnötter kan också ökas.
/Marcus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar