Leaderboard

fredag 9 augusti 2013

Pulled pork

Pulled pork

2 kg fläskkarré med ben
2 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
2 st gula lökar
1 st vitlök
500 g rökig barbequesås
2 dl stark köttbuljong
Portionsbröd eller mjuka tortillabröd
Grillad majs
Cole slaw

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Skölj och torka köttet.

3. Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det.

4. Häll lite olja i en stor ugnssäker gryta av järn.

5. Lägg i köttet.

6. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna och lägg runtom.

7. Häll på barbequesås och buljong över köttet.

8. Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen 5 timmar.

9. När det är färdigt ska det bara vara att dra med en gaffel i köttet så det faller isär.


Så här såg det ut när jag gjorde det:

Köttet insmort med kryddorna

Ner i järngrytan

Denna mycket goda BBQ sås använde jag till denna rätt.

Blandar i resten av ingridienserna




Servera med tortillabröd sallad, majs, gurka bbq sås GOTT!



tisdag 6 augusti 2013

Dagens fynd 50kr

Återvinningens butik i Luleå erbjöd mig denna pjäs för 50kr, precis vad jag letat efter. Tyvärr har den inte större hålskiva än ca5 mm, men det fungerar oxå för korvtillverkningen.

lördag 3 augusti 2013

Sås till fisk

Rörde ihop en god sås till lax.

Crème fraîche
Dijonsenap
Majonäs
Citron
Stenbitsrom
Salt
peppar

Kan även spetsas med dill om man har lust.


onsdag 26 juni 2013

Grissini

Jag har bakat grissini i veckan inför vårt trettioårs kalas som kommer att äga rum i helgen.
Jag kommer att servera dessa med Hummus och en röra av soltorkade tomater, vitlök och créme fraiche. Super gott!


Före gräddning


Efter gräddning

Receptet kommer från Leilas kokbok, A piece of cake. Ett bra recept.

lördag 22 juni 2013

Havreflarn

Testar att göra havreflarn för första gången, inte så lätt att få bra storlek, blir lätt för stora. Goda! Recept från sju sorters kakor.

söndag 16 juni 2013

Laponia bröd

Här är receptet på ett fantastiskt gott och enkelt bröd som passar till det mesta. Jag brukar severa detta till bla. fisksoppa, man kan äta hur mycket som helst av det.

Laponia bröd
3 bröd

1 kg vetemjöl
0,9 liter vatten (ca 40 grader)
1 dubbelpåse med torrjäst
1/2 dl linfrö
1 msk socker
2 tsk salt
Olivolja
Flingsalt

Blanda jäst, salt, socker och vatten. 
Rör sedan ned vetemjölet och linfrö, låt gå i degblandare i ca 5 min. 
Smörj 3 avlånga formar. Häll smeten i formarna och jäs till dubbel storlek, går fort.
Ringla olivolja och strö över lite flingsalt. Grädda 45-65 minuter i nedre delen av ugnen. Svalna på galler. 

Kör i degblandare, detta blir en lös och klibbig deg.

Min vän i köket, Bake Easy Non-stick spray. Onödigt men faktiskt mycket smidigt och fungerar bra. Köpt på servir.se/lyckas med mat i Luleå

Ser ut att vara lite deg i formarna men tro mig, det jäser snabbt! Får inte jäsa för mycket får då
svämmar det över i ugnen.

Klart efter ca 40 minuter i min ugn, jag kollar alltid brödet med stektermometer, 96 grader.

Svalna på galler.

Mums!

Prova!