Idag grillades det för första gången denna grillsäsong.
På menyn stod fläskkarre, kabanoss, halloumi, grillade grönsaker samt en god sallad som tillbehör. Vi hoppade över potatisen denna gång, fungerar lika bra med sallad.
söndag 19 maj 2013
Lördagstorsk
Som ett avbrott i den ofta återkommande laxen testade jag att köpa frysta torskrygg filéer. Detta var första gången jag tillagade detta och hittade ett recept med soltorkade tomater, bacon och persilja.
Blev en fantastiskt god rätt med både sälta från bacon och sötma från de soltorkade tomaterna, samt mycket enkelt recept.
1. Knaperstek strimlad bacon, låt rinna av på hushållspapper.
2. Strimla de soltorkade tomaterna.
3. Hacka persilja.
4. Salta och peppra fisken. Stek i stekpanna eller i ugnen till en innertemperatur på 52 grader. Fick återigen användning av termometern (-:
5. Blanda bacon, tomater och det mesta av persiljan och hetta upp i stekpanna när fisken precis blir färdig och häll sedan över blandningen över fiken. Servera med resten av persiljan som garnering.
Jag serverade fisken med ungsstekta rotfrukter samt en sås gjord på Creme fraîche, dijon senap, kaviar, citron, citronpeppar, salt peppar och lite honung. |
Köttfärsbiffar på en Fredag
Mina köttfärsbiffar
Dessa köttfärsbiffar får en mycket bra och saftig konsistens, jag bryner de i stekpanna först och lagar sedan färdigt dem i ugnen. Denna gång förberedde jag köttfärsen redan innan lunch. Det var mycket praktiskt då det ofta kan vara lite gnälliga och hungriga barn omkring middagstid.
ca 400g nötfärs
1/2 Gul lök + Socker
1-2 vitlöksklyftor
Sambal oelek
2 tsk söt senap
2 tsk oxfond med rödvin(ica)
2 msk ströbröd
1 dl Grädde
1 ägg
Salt och Peppar
Så här gör jag:
Hacka lök fint och bryn i smör, tillsätt en nypa socker när löken är mjuk och låt steka en kort stund.
Blanda ströbröd och grädde och låt svälla medan köttfärs och kryddor blandas.
Blanda Köttfärs, prässad vitlök, Sambal oelek, senap, fond och ägg, tillsätt även den avsvalnade löken.
Salta och peppra.
blanda i ströbrödsgrädden.
Forma biffar(Kolla min metod) och bryn i stekpanna.
Själv tyckte jag att de var lite för mesiga i smaken men då även mina barn skulle äta dem passade det ganska bra. Man kan gott krydda dem lite till om man vill, mer sambal och vitlök kanske eller någon färsk krydda t.ex oregano eller basilika. Kanske byta den söta senapen mot söt Thai sås om man vill ha mera hetta. Huvudsaken tycker jag är att få någon slags sötma i biffarna, därav det lilla sockret i löken.
Biffarna direkt tagna ur ugnen. |
Själv tyckte jag att de var lite för mesiga i smaken men då även mina barn skulle äta dem passade det ganska bra. Man kan gott krydda dem lite till om man vill, mer sambal och vitlök kanske eller någon färsk krydda t.ex oregano eller basilika. Kanske byta den söta senapen mot söt Thai sås om man vill ha mera hetta. Huvudsaken tycker jag är att få någon slags sötma i biffarna, därav det lilla sockret i löken.
fredag 17 maj 2013
Toto
Pumpas i stereon just nu: Toto IV
Grymt band!
Grymt band!
Sparrissoppa med improviserade baguetter
I veckan hittade jag ett recept på Sparrissoppa av Per Morberg, en god soppa som jag tycker kan ätas som huvudrätt eller förrätt. Till soppan rörde jag även ihop lite bröd i form av baguetter. Delar med mig av recepten, måste säga att brödet blev ganska bra för att vara improviserat.
Per Morbergs sparrissoppa:
500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt
peppar
1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
4. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.
Jag tycker att soppan blev en aning vattnig, kanske skulle koka med en potatis nästa gång.
God sparrissoppa av Per Morberg. |
Improviserade Baguetter. |
ca 770 g vinjett vetemjöl
6 dl vatten
10 g jäst
100g surdegsgrund av vete(Jag tog direkt från burken)
15g salt
Blanda alla ingridienser utom salt i degblandare och blanda länge, jag körde ca 15 min.
Stanna och tillsätt saltet. Kör ca 10 min till, degen skall vara blank och lite kladdig.
Jag lät degen jäsa i bunken ca två timmar.
Stjälp upp degen på bakbord med mjöl och dela i 6 delar, forma baguetter och låt jäsa på baguettplåtar eller handduk(ej provat själv).
Bröden fick jäsa ca 30 min och gräddes på hög värme tills innertemp nått 96 grader, 250 grader i mitten av ugnen.
Lycka till!
torsdag 16 maj 2013
Min Coleslaw
Vitkål
2 st morötter
1/2 gul lök
1/2 äpple
Strimla vitkål, hacka löken tunt och riv morötter och äpple, blanda.
Dressing:
200g crème fraîche naturell
1 tsk dijonsenap
1 tsk söt senap, t.ex johnny's
1 msk majonäs
Salt
Peppar
Citron
2 st morötter
1/2 gul lök
1/2 äpple
Strimla vitkål, hacka löken tunt och riv morötter och äpple, blanda.
Dressing:
200g crème fraîche naturell
1 tsk dijonsenap
1 tsk söt senap, t.ex johnny's
1 msk majonäs
Salt
Peppar
Citron
måndag 13 maj 2013
Korv!
Jag har för första gången i mitt liv provat att tillverka egen korv. Vi tillverkade korven i två steg, första dagen tärnade vi köttet och blandade i alla kryddor. Köttet fick sedan ligga i kylen över natten för att ta åt sig smak. Vi använde recept ur boken "Korvar", Chorizo picante och Cumberland korv. Att tillverka egen korv var inte så svårt som jag hade trott, lite tidsödande kanske men mycket roligt och otroligt gott. Jag kommer definitivt att göra detta igen och rekommenderar alla att prova. Det är en speciell känsla att jobba med fjälster samt att man vet exakt vad korven innehåller när man äter den.
Dag 1:
Det tärnade köttet till de två olika korvsorterna. Chorizo till höger. Sidfläsk, Bog, Karré och späck. |
Lite kryddor till Cumberland korven. Bla. färsk Salvia och Mejram. |
Krokfjälster. Läskig känsla att jobba med. Fick ligga i kallt vatten över natten. |
Cumberland med kryddor i. |
Chorizo med kryddor, rökt paprikapulver ger den röda färgen och mycket vitlök. efter detta åkte köttet i ni kylen till nästa dag. |
Dag 2:
Malning. Det mest tidskrävande i hela tillverkningen. |
Färsk Cumberland korv. |
Färsk Chorizo som ej ännu sått sina storlekar klara. Ser lite ut som någon slags Alien mask. |
Klart för stekning, eller att frysas. |
Vi valde att steka korven vilket tar ganska lång tid, innertemp. ska till 71 grader. Vi använde stektermometer. |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)